Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem

4.5 (143 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przez wątróbkę do serca...

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI GłóWNE:
    - wątróbka drobiowa: 0.5 kilograma
    - mleko: 0.5 litra
    - duże twarde i kwaśne jabłko: 1 sztuka
    - duża cebula: 1 sztuka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 4 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka drobiowa z cebulką i jabłkiem 1. Wątróbki umyć, włożyć do mleka i odstawić na godzinkę.
    Znowu umyć, osączyć z wody na ręczniku papierowym, powycinać woreczki i inne farfocle, pokroić na równe kawałki i odłożyć.
    Na łyżce masła i oliwy usmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać sporą szczyptę soli, dodać pokrojone na małe kawałeczki jabłka, majeranek, poddusić chwilkę uważając żeby nie rozgotować jabłek.
    Na drugiej patelni usmażyć na pozostałym maśle wątróbkę, którą wcześniej upaćkaliśmy odrobinę w mące. Pamiętajmy, że wątróbka strzela na patelni i że należy ją smażyć krótko bo twardnieje.
    Wyłożyć wątróbkę na talerz, posolić, ułożyć na niej jabłka z cebulką, podawać!

    Smacznego!

    ... szkoda, że nie powinno się jeść wątróbki częściej niż raz na dwa tygodznie...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować