Wątróbka drobiowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć i oczyścić, dobrze osączyć, posypać solą, pieprzem, po łyżeczce majeranku i bazylii.
Lekko wymieszać i odstawić. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry ok 7mm .
2 owoce kiwi obrać i pokroić w kostkę. Cebulę również pokroić na plasterki i rozdzielić palcami na krążki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przyrumienić lekko cebulę, zdjęć do miseczki, na tym samym tłuszczu przyrumienić szybko jabłka , również zdjąć z patelni, po czym układać wątróbkę i przyrumienić z obu stron, następnie przykryć wątróbkę podsmażonymi jabłkami i cebulką i na wierzch posypać pokrojonym kiwi, Przykryć pokrywką i poddusić ok 10 min na małym ogniu.
Ostatnie kiwi użyć do dekoracji.
Ja podałam moją wątróbkę z ziemniaczanymi świderkami, ale mogą to być ziemniaki pieczone czy frytki.
Komentarze