Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Smakowita wątróbka z cebulą, borowikami i kurkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka cielęca: 500 gramów
    - mleko 3.2%: 1 litr
    - olej (do smażenia): 0.25 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - borowiki (pokrojone w kostkę): 100 gramów
    - kurki: 80 gramów
    - pomidorki cherry: 80 gramów
    - szalotka: 4 sztuki
    - półwytrawne sherry: 50 mililitrów
    - Sól czosnkowa, papryka słodka i ostra, majeranek, pieprz: 1 szczypta
    - majeranek (gałązki): 4 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka cielęca smażona z cebulą, borowikami i kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i oczyszczoną wątróbkę cielęcą wymoczyć w mleku przez 4-6 godzin, a następnie osuszyć, pokroić w plastry i oprószyć mąką.
  • 2. Na patelni teflonowej rozgrzać 2 łyżki oleju i ciągle mieszając podsmażać na nim wątróbki przez ok. 3 minuty, aż uzyskają jasnobrązowy kolor (nie należy smażyć wątróbki zbyt długo, aby nie stała się twarda).
  • 3. Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerz, a na tej samej patelni na dużym ogniu, cały czas mieszając podsmażyć cebulę, grzyby i pomidory cherry.
  • 4. Do tak przygotowanych grzybów dodać wątróbkę i sherry, całość wymieszać i doprawić do smaku.
    Podawać z grzankami i gałązkami majeranku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować