Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jedni lubią wątróbkę, inni niekoniecznie. A ta ze śmietaną i jabłkiem zachwyci smakiem każdego miłośnika wątróbki.

  • 30 min

Składniki:

  • 400g wątróbki drobiowej
    1 duża cebula
    ok 5cm kawałek pora (jasnozielona część)
    1 duże jabłko (szara reneta, antonówka, bojken)
    200ml śmietany 18%
    mąką do obtoczenia wątróbki
    olej rzepakowy do smażenia
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka ze śmietaną i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, oczyścić z błon, obtoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym oleju na brązowo z każdej strony (po 2-3 minuty).
    Cebulę pokroić w piórka, por w plasterki. Wątróbkę odsunąć na bok patelni, a na środek wyłożyć cebulę i por, smażyć mieszać, aż zacznie się rumienić. Wątróbkę wymieszać z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i czarnym, majerankiem. Na każdy kawałek wątróbki wyłożyć łyżkę śmietany. Na patelnię dodać również obrane i pokrojone w cząstki jabłko. Przykryć i dusić ok 10 minut, aż jabłko będzie miękkie.
    Najlepiej smakuje podana z ziemniakami lub kaszą i surówką.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować