WĄTRÓBKA ZE ŚMIETANĄ I MAKARONEM

5 (151 ocen)

  • 30 min

Delikatna i smaczna wątróbka. Wspaniale smakuje podana z makaronem i z ziemniakami.

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki:

    90 dag wątróbki drobiowej
    śmietana 18 % (ok. 170 g)
    2 łyżki mąki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    kawałek smalcu
    liść laurowy, 5 ziarenek angielskiego ziela
    sól, pieprz, papryka mielona słodka, jarzynka, majeranek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka ze śmietaną i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • WĄTRÓBKA ZE ŚMIETANĄ I MAKARONEM 1. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na rozpuszczony smalec. Dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek oraz liść laurowy i angielskie ziele, lekko solimy. Dusimy na małym ogniu z dodatkiem przegotowanej wody (tyle, aby wątróbka była przykryta). Po kliku minutach wlewamy śmietanę rozrobioną z mąką i odrobiną zimnej wody. Wrzucamy przyprawy. Gotujemy przez chwilę. Podajemy z ugotowanym makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować