Wątróbka z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić, zalać mlekiem i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny(można na całą noc).
2.Wyjąć z mleka, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i posypać mąką.
3.Cebulę pokroić w piórka lub kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
4.Olej rozgrzać na dużej patelni, wrzucić cebulę i paprykę i smażyć ok 5 minut . 5.Dodać wątróbkę i smażyć ok 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając.
6.Po tym czasie dodać śmietanę i dusić wszystko jeszcze kolejne 5 minut. Tuż przed podaniem doprawić solą pieprzem i papryką.
Smacznego.
Porady
W oryginalnym przepisie zamiast zwykłej cebuli była cebulka marynowana.
Komentarze