Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

4.5 (169 ocen)

  • 20 min

Wątróbka królicza jest bardzo delikatna. Polecam osobom które mają niedobory żelaza. Z suszoną śliwką i żurawiną oraz jabłkiem stanowi fajne połączenie smakowe.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 wątróbki z królika
    3 cebule
    1 jabłko duże winne
    2 łyżki żurawiny suszonej
    10 śliwek suszonych
    1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    3 łyżki mąki
    masło klarowane
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wątróbka w mące 1.
    Śliwki i żurawinę zalewam winem i odstawiam na godzinę.
    Cebule kroję w piórka, przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz. Jabłka kroję w cząstki, nie obieram ich tylko pozbawiam nasion. Przesmażam na maśle i przekładam do cebuli. Wątróbkę obtaczam w mące
  • wątróbka usmażona 2. smażę, na końcu doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.Dodaję cebulkę z jabłkami i śliwki z winem. Chwile jeszcze duszę. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować