Wątróbka z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1 Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki
2 Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, jabłko obieramy i kroimy na kosteczki.
3 Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie kładziemy pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę. Podsmażamy ją z obu stron parę minut.
4 Do smażonego mięsa dodajemy jabłka i cebulę. Wszystko dusimy pod przykrywką do momentu zarumienienia wątróbki i zmiękczenia farszu.(Należy uważać aby nie dopuścić do rozpadnięcia jabłek i przysmażenia za mocno cebuli).
5 Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.
Porady
Wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.
Komentarze