WĄTRÓBKA Z JABŁKIEM I CEBULĄ

5 (184 ocen)

  • 30 min

Delikatna w smaku i miękka, bogata w witaminy i sole mineralne - dobrze przyrządzona wątróbka zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg wątróbki drobiowej
    3 duże cebule
    2 duże jabłka
    sól i pierz do smaku
    tłuszcz do smażenia: olej, oliwa lub smalec
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka z jabłkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 Wątróbkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie oczyszczamy z błon i kroimy na małe kawałki
    2 Cebulę obieramy i kroimy na plasterki, jabłko obieramy i kroimy na kosteczki.
    3 Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, następnie kładziemy pokrojoną i oczyszczoną wątróbkę. Podsmażamy ją z obu stron parę minut.
    4 Do smażonego mięsa dodajemy jabłka i cebulę. Wszystko dusimy pod przykrywką do momentu zarumienienia wątróbki i zmiękczenia farszu.(Należy uważać aby nie dopuścić do rozpadnięcia jabłek i przysmażenia za mocno cebuli).
    5 Pod koniec duszenia przyprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Wątróbki nie solimy na początku smażenia, bo będzie twarda.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować