Wątróbka z jabłkiem

5 (162 ocen)

....

Składniki:

  • Płat wątróbki wieprzowej ok. 0,5 kg
    2 większe cebule
    1 duże kwaśne jabłko
    2 łyżki oleju
    1 łyżka mąki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć mąką, nie solić.
    Cebulę obrać, pokroić w półtalarki, sparzyć wrzątkiem.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, włożyć plastry wątróbki, po chwili smażenia odwrócić na drugą stronę i wyłożyć osączoną z wody cebulę.
    Patelnię nakryć i dusić aż cebula zmięknie.
    Pod koniec dołożyć obrane i pokrojone w cząstki jabłko, posolić do smaku.
    Gotową potrawę przyprawić pieprzem.

Porady

Podawać z pieczywem lub ziemniakami ( u mnie były ziemniaki pieczone)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować