Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą

4.49 (185 ocen)

  • 60 min

Odpowiednio przyrządzona smakuje wyśmienicie:)

  • 60 min

Składniki:

  • Wątroba wołowa 50 dag
    Mleko 0,5 l.
    Mąka ziemniaczana lub kukurydziana ok 20 dag
    Cebula 3 szt.
    Jabłka ok. 2-3 szt.
    Olej rzepakowy do smażenia ok. 6 łyżek
    Sól, pieprz, papryka ostra w proszku do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wołowa z jabłkami i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0kfbn58 1. Wątrobę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
    Do szklanego naczynia wkładamy plastry wątroby i zalewamy mlekiem i wstawiamy na noc do lodówki
  • image-0n75cr3 2. Na drugi dzień :
    Cebulę obieramy, kroimy w plastry, obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki
    Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę podsmażamy, dodajemy jabłka i na wolnym ogniu smażymy do momentu aż będą rumiane i odstawiamy na talerzyk.
  • 3. Wątrobę odsączamy z mleka, obtaczamy w mące a na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy wątrobę
    i smażymy ją do miękkości, dodajemy jabłka z cebulą i dusimy razem.
    Kiedy wątroba jest miękka doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i papryką
    Przykrywamy pokrywką, wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 10 minut.
  • 4. Po czym podajemy z wcześniej przyrządzonym purée ziemniaczanym , kalafiorowym lub innymi ulubionymi dodatkami

Porady

Aby wątroba nam się upiekła i nie była "żylasta" solimy ja dopiero po upieczeniu lub uduszeniu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować