WĄTRÓBKA WIEPRZOWA DUSZONA Z WARZYWAMI

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Wątróbka, która przyjęła podczas duszenia smak warzyw i jabłek, jest aromatyczna i pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • - 30 dkg wątróbki wieprzowej (2 porcje)
    - 3 łyżki mąki
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 1/3 papryki czerwonej
    - 1 szklanka poszatkowanej kapusty pekińskiej
    - 1 jabłko
    - przyprawa uniwersalna, pieprz, zioła prowansalskie
    - olej, masło
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka wieprzowa duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wątróbka wieprzowa, duszona 1. Wątróbkę obrać z błon i zalać mlekiem.
  • Wątróbka wieprzowa duszona 2. Marchewkę, pietruszkę i jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych otworach.
    Cebulę obrać, pokroić w piórka.
    Paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w paski.
    Kapustę poszatkować.
  • 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, dodać przygotowane warzywa, przyprawa uniwersalna., zioła prowansalskie i pieprz. Dusić do miękkości, podlewając w miarę potrzeby kilkoma łyżkami wody.
  • Wątróbka wieprzowa duszona 4. Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry, oprószyć mąką i osmażyć z obu stron na oleju z masłem.
  • Wątróbka wieprzowa duszona 5. Wątróbkę przełożyć do warzyw i dusić razem ok. 5 minut.
    Podawać na gorąco z warzywami i pieczywem jako przystawkę, lub z ziemniakami jako danie główne.

Porady

Wątróbkę w razie potrzeby solimy dopiero tuż przed podaniem. Takim sposobem możemy przyrządzić wątróbkę drobiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować