Wątróbka wieprzowa duszona z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę obrać z błon i zalać mlekiem.
2.Marchewkę, pietruszkę i jabłko obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych otworach.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Paprykę bez gniazda nasiennego pokroić w paski.
Kapustę poszatkować.
3.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła, dodać przygotowane warzywa, przyprawa uniwersalna., zioła prowansalskie i pieprz. Dusić do miękkości, podlewając w miarę potrzeby kilkoma łyżkami wody.
4.Wątróbkę wyjąć z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w plastry, oprószyć mąką i osmażyć z obu stron na oleju z masłem.
5.Wątróbkę przełożyć do warzyw i dusić razem ok. 5 minut.
Podawać na gorąco z warzywami i pieczywem jako przystawkę, lub z ziemniakami jako danie główne.
Porady
Wątróbkę w razie potrzeby solimy dopiero tuż przed podaniem.
Takim sposobem możemy przyrządzić wątróbkę drobiową.
Komentarze