Wątróbka duszona w winie polana sosem z musztardy

4.5 (141 ocen)

  • 15 min

Kto nie lubi wątróbki, niech najpierw spróbuje tego przepisu. Dobra musztarda, wino i zioła niwelują smak podrobów.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej lub wieprzowej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 stołowe łyżki musztardy Dijon (francuska musztarda, może być każda inna)
    2 łyżeczki od herbaty musztardy słodkiej
    3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
    2 cebule
    pieprz, sól
    zioła prowansalskie

    olej lub oliwa z oliwek
    150 ml wina czerwonego, wytrawnego albo półwytrawnego
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Wina

Wątróbka duszona w winie polana sosem z musztardy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem. Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w plasterki cebulę. Zalewamy ją wodą i prażymy. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki.
  • 3. Wątróbkę zalewamy winem i dusimy około 20minut, aż część płynu odparuje.
  • 4. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie i jeszcze przez chwilę smażymy. Po wyłączeniu ognia dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy pieprzem.
  • 5. Marchewka: marchewkę gotujemy, kroimy w paseczki i związujemy wcześniej blanszowanym (wrzuconym na kilkanaście sekund do wrzątku) porem albo szczypiorkiem.
  • 6. Ziemniaki: już wcześniej lekko obgotowane w wodzie ziemniaki - pieczemy w piekarniku w ziołach: tymianku,rozmarynie i estragonie.

Porady

Wątróbkę solimy jeszcze przed smażeniem żeby nie była twarda. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Musztarda Wino Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować