wątróbka w winie i ziołach prowansalskich

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

przepis w kolejnym odcinkiem Przyjaźni od kuchni w tle.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 300 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czerwone wino półwytrawne: 1 szklanka
    - zioła prowansalskie: 2 łyżki
    - sól i świeżo mielony pieprz: 4 szczypty
    - masło: 4 łyżki
    - mąka: 0.5 szklanki

Wątróbka w winie i ziołach prowansalskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy, ewentualnie moczymy w mleku, jednak ja nigdy drobiowej nie moczę.

    Na rozgrzanej patelni topimy masło, gdy się spieni, oprószone pieprzem i mąką smażymy na złoty kolor, zdejmujemy z patelni.

    Dodajemy troche masła, szklimy cebulę. Dolewamy wino i redukujemy. Dorzucamy wątróbkę, SOLIMY NA KOŃCU. Podajemy z pure ziemniaczanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy