Wątróbka w sosie z czerwonego wina na sałacie

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Wątróbka podana na sałacie, polana sosem z grzańca na ciepło rozgrzewa, lecz równie dobrze smakuje jako przekąska na zimno.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 220 gramów
    - sałata główka: 0.5 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - śmietana 22%: 250 mililitrów
    - musztarda: 1 łyżka
    - sól, pieprz do smaku (do sosu i do sałaty z pomidorami): 1 szczypta
    - czerwone wino: 120 mililitrów
    - olej: 1 łyżka

Wątróbka w sosie z czerwonego wina na sałacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na patelni.
  • 2. Zalewamy winem, gdy wino odparuje dodajemy musztardę i chwilę dusimy wątróbkę.Przyprawiamy w/g upodobań - ja dodaję odrobinę soli i znaczną ilość pieprzu.
  • 3. W tym czasie sałatę płuczemy, rwiemy na kawałki, układamy na talerzach kroimy pomidorka - mogą być pół księżyce, przyprawiamy solą i pierzem.
  • 4. Do duszonej wątróbki dodajemy śmietanę i czekamy aż sos nam się zagotuje,
  • 5. Układamy wątróbkę na sałacie i polewamy całość sosem.
  • 6. Próbowałam obu wersji, na ciepło i na zimno. Trudno mi powiedzieć która jest lepsza.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy