Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie

0 (0 ocen)

Często przyrządzam wątróbkę. Tym razem przygotowałam duszoną w sosie własnym z znanymi polskimi kluskami śląskimi. Palce lizać!

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
    4 cebule
    1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
    1 łyżka suszonej marchewki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 bulionetka do duszonego mięsa
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka przyprawy warzywnej
    1 szklanka wody
    Sól
    Pieprz
    Olej do podsmażenia
    Kluski śląskie:
    500 g ziemniaków
    170 g mąki ziemniaczanej
    1 jajko L
    0,5 łyżeczki masła
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Wątróbka w sosie własnym i kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ostrą i słodką czerwoną papryką. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, szklimy cebulę. Po 5 minutach dokładamy wątróbkę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Całość podlewamy wodą, wkładamy bulionetkę i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy suszoną marchewką, solą, pieprzem i przyprawą warzywną uniwersalną. Wątróbkę dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Kluski śląskie:
    Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy wodę, ubijamy i studzimy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko, masło, sól i pieprz. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odrywamy po kawałeczku, formujemy kulkę, spłaszczamy i palcem robimy dziurkę w środku. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wrzącej wody. Gotujemy około 5 minut. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy z wątróbką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować