Wątróbka w sosie śmietanowo-paprykowym

5 (191 ocen)

Smażona wątróbka w aksamitnym sosie.

Składniki:

  • Wątroba ze świni
    1 łyżka margaryny
    pieprz
    sól
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    4 łyżki śmietany 12 % kwaśnej
    1 łyżka mąki
    1 szklanka wody przegotowanej + 100 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w sosie śmietanowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątrobę wyżyłować i pociąć na niewielkie kawałki. Następnie popieprzyć ją i smażyć na margarynie kilka minut. Następnie dolać 1 szklankę wody i wsypać paprykę. Pozostawić na ogniu aż będzie wrzało. Potem mieszamy mąkę z 100 ml wody i zaciągamy sos. Na końcu dodajemy sól i śmietanę.

Porady

Sól dodajemy na końcu, aby wątróbka była miękka. Zamiast papryki słodkiej można dodać ostrej chili. Zamiast wątróbki świńskiej można użyć wątróbki drobiowej, ale wtedy pieczemy ją bardzo krótko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować