Wątróbka w sosie słodko-ostrym

0 (0 ocen)

Tak wiem,że nie wszyscy za nią przepadają,ale wątróbka nie musi być nudna.Szukałam jakiegoś innego sposobu na wątróbkę-bezskutecznie.Wzięłam sprawy w swoje ręce i rzuciłam nowe światło na wątróbkę.Sos słodko-ostry okazał się rewelacyjny.I tak oto powstał ten przepis.

Składniki:

  • 700 g wątróbki drobiowej
    50 g rodzynek
    2 duże cebule
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    4 łyżki oliwy
    około 200 ml wody
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka w sosie słodko-ostrym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy,myjemy i odsączamy na sicie z wody.Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy.Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu,aż będzie szklista i miękka.Następnie dodajemy wodę,miód,koncentrat i rodzynki.Wszystko razem mieszamy i dusimy dalej na małym ogniu około 10 minut.
  • 2. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy resztę oliwy.Obsmażamy wątróbkę z każdej strony do momentu,aż nie będzie wypływała z niej krew.Wątróbkę dodajemy do cebuli (bez tłuszczu).Dodajemy przyprawy,mieszamy i dusimy na małym ogniu około 10-15 minut,aż sos się zredukuje.Jeżeli sos za bardzo odparuje,możemy dodać odrobinę wody.Pamiętajmy,że danie powinno być lekko pikantne.Podajemy najlepiej z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować