Wątróbka w sosie słodko-ostrym

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tak wiem,że nie wszyscy za nią przepadają..Poszukiwałam czegoś nowego...bez skutecznie.Więc postanowiłam rzucić nowe światło na wątróbkę.Słodko-pikantny smak okazał się rewelacyjny połączeniem.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag wątróbki drobiowej
    50 g rodzynek
    2 duże cebule
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka masła
    4 łyżki oliwy
    100 ml wody
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w sosie słodko-ostrym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę oczyszczamy i myjemy.Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.Na patelni do duszenia rozpuszczamy masło z dodatkiem 1 łyżki oliwy.Wrzucamy cebulę i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do momentu,aż zmięknie.Na końcu dodajemy miód,mieszamy.Dusimy na małym ogniu.Po jakimś czasie kiedy cebula zacznie się rumienić,dodajemy 100 ml wody i rodzynki.
  • 2. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy pozostałą oliwę.Wrzucamy wątróbkę i obsmażamy z każdej strony,aż delikatnie się zrumieni.Do gotowej cebuli dodajemy usmażoną wątróbkę bez tłuszczu,koncentrat pomidorowy i przyprawy.Pamiętajmy,że potrawa powinna być pikantna.Wszystko razem dusimy około 10 minut.Jeśli sos za bardzo odparuje,możemy podlać wodą.Podajemy z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować