Wątróbka w sosie pieprzowym z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • Średni

Kasze uwielbiają sosy i mięsne dodatki. Wątróbka duszona w gęstym, wyrazistym sosie pieprzowym z nutą brandy stanowi pyszny duet z pęczakiem.

  • Średni

Składniki:

  • - kasza pęczak: 1 szklanka
    - wątróbka wieprzowa: 300 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - pieczarki: 5 sztuk
    - woda: 150 mililitrów
    - bulionetka wołowa: 1 sztuka
    - brandy: 100 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - pieprz czarny grubo mielony: 2 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - olej: 2 łyżki

Wątróbka w sosie pieprzowym z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczak z wątróbką w sosie pieprzowym 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Wątróbka z pęczakiem w sosie pieprzowym 2. Wątróbkę oprószamy mąką i na oleju podsmażamy kilka minut do zbrązowienia. Zdejmujemy z gazu. Na dużej patelni na oleju lekko podsmażamy pokrojoną w krążki cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Zalewamy bulionetką z wodą i brandy. Dodajemy wcześniej podsmażoną wątróbkę, wsypujemy pieprz. Całość dusimy pod przykryciem do zmięknięcia mięsa. Wyłączamy gaz, zabielamy śmietaną, doprawiamy solą do smaku. Podajemy na kaszy pęczak.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy