Wątróbka drobiowa znakomicie nadaje się na grilla, zamarynowana w piwie oprószona ziołami a na koniec zamknięta w soczystych plasterkach boczku,to prawdziwa uczta na powietrzu!
Wątróbka w rolowanym boczku z cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbki dokładnie oczyścić z błonek,opłukać pod bieżącą wodą,osączyć na sicie,włożyć do miski zalać piwem przykryć i zostawić na 4-5 godzin w lodówce
2.Po tym czasie osączyć z piwa,osolić do smaku wsypać łyżkę majeranku wymieszać.Układać po jednej na plasterku boczku zawinąć w roladki,spiąć ciasno wykałaczką pędzelkiem lub łyżeczką rozprowadzić musztardę na boczku. Cukinię i pomidory umyć cukinię pokroić w centymetrowe plastry posypać czubricą zieloną z każdej strony,a pomidory lekko naciąć na krzyż.
3.Na rozgrzanym ruszcie grilla układać zrolowane wątróbki grillować aż wątróbka będzie upieczona w środku a boczek chrupiący,obok położyć na ruszcie cukinię a za kilka minut pomidora .Podawać na sałacie.
Komentarze