Smażona wątroba z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątrobę umyć, pokroić na kotlety, usunąć błony, umyć jeszcze raz i osuszyć za pomocą papierowego ręcznika. Jajko wbić do miski i rozbełtać widelcem, jeden ząbek czosnku obrać przecisnąć przez praskę dodać do jajka oraz świeżo zmielony pieprz wszystko jeszcze raz wymieszać. Wątrobę dać do jajka, wymieszać i pozostawić na ok 20 min.
2.Pieczarki umyć, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Resztę czosnku obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę posiekać. Na patelni dać masło, roztopić. Zeszklić cebulę, dodać czosnek uważają aby się nie spalił. Następnie dodać pieczarki i parę minut smażyć aby wyparował sok puszczony z pieczarek. Doprawić do smaku solą, zmielonym pieprzem, papryką słodką, maggi. Na sam koniec dodać posiekaną pietruszkę wymieszać.
3.Wątrobę obtoczyć w bułce tartej. Na patelnie wlać olej. Na rozgrzany olej dać wątróbkę i smażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec pieczenia posypać wątrobę solą. Na talerzu ułożyć upieczoną wątrobę a na wątrobę usmażone pieczarki. Smacznego!
Porady
Wątroby nigdy nie solę przed pieczeniem gdyż staje się twarda.
Komentarze