wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami

4.49 (179 ocen)

wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad i na kolację..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • wątroba wieprzowa 3/4 kg, mleko 2 szklanki, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 3 sztuki,po 1 średni, jabłka 3 sztuki, majeranek 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. wątrobę wieprzową opłukać, usunąć żyły, pokroić na plasrty 1 cm i zalać mlekiem na kilka godzin - wątrobę wylać na sito, opłukać, osuszyć recznikiem papierowym i w mące obsypać każdy kawałek
  • etap 2. na gorącym oleju smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz
  • etap 3. tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać świeży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać
  • etap 4. na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykryciem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować