Warstwowa sałatka z tuńczykiem i masłem

4.49 (182 ocen)

  • 25 min

Warstwowa z tuńczykiem to jedna z moich ulubionych sałatek warstwowych, której bohaterem jest tuńczyk posypany... masłem.

  • 25 min

Składniki:

  • puszka tuńczyka - kawałki w sosie własnym,
    ok. 100 g żółtego sera, np. gouda,
    ok. 50 g masła,
    5 jajek,
    2 ogórki konserwowe,
    majonez,
    łyżka posiekanej cebuli,
    sól,
    pieprz,
    zielenina do dekoracji, np. szczypiorek.
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wkładamy do zamrażalnika (będzie lepiej się ścierało). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozdzielamy na białka i żółtka. Ogórki kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Do naczynia, w którym będziemy podawać sałatkę na grubych oczkach traki ścieramy białka, lekko je solimy, następnie układamy ser, tuńczyk, 2 - 3 łyżki majonezu. Na majonez na drobnych oczkach ścieramy zamrożone masło - aby powstała cieniutka warstwa. Następna warstwa to cebula i ogórki. Teraz dosyć obficie pieprzymy sałatkę. Teraz znów wykładamy 2 - 3 łyżki majonezu, na który na drobnych oczkach tarki ścieramy żółtka. Żółtka solimy i całość posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować