Warstwowa z tuńczykiem to jedna z moich ulubionych sałatek warstwowych, której bohaterem jest tuńczyk posypany... masłem.
25 min
Składniki:
puszka tuńczyka - kawałki w sosie własnym,
ok. 100 g żółtego sera, np. gouda,
ok. 50 g masła,
5 jajek,
2 ogórki konserwowe,
majonez,
łyżka posiekanej cebuli,
sól,
pieprz,
zielenina do dekoracji, np. szczypiorek.
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło wkładamy do zamrażalnika (będzie lepiej się ścierało). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i rozdzielamy na białka i żółtka. Ogórki kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy widelcem. Do naczynia, w którym będziemy podawać sałatkę na grubych oczkach traki ścieramy białka, lekko je solimy, następnie układamy ser, tuńczyk, 2 - 3 łyżki majonezu. Na majonez na drobnych oczkach ścieramy zamrożone masło - aby powstała cieniutka warstwa. Następna warstwa to cebula i ogórki. Teraz dosyć obficie pieprzymy sałatkę. Teraz znów wykładamy 2 - 3 łyżki majonezu, na który na drobnych oczkach tarki ścieramy żółtka. Żółtka solimy i całość posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
Komentarze