Warstwowa panna cotta

0 (0 ocen)

  • 30 min

Trzy smaki panna cotty w jednym kieliszku. Idealny deser na imprezę. Kusi wyglądem, jeszcze lepiej smakuje.

  • 30 min

Składniki:

  • Warstwa waniliowa i jasna kawowa:

    125 ml śmietany 30%
    125 ml mleka
    cukier waniliowy
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Warstwa kawowa ciemna:
    płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    100 ml wody
    3/4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Warstwowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa kawowa ciemna:

    Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. kawę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z żelatyną. Wlewamy do kieliszków mniej więcej na 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub do zamrażarki na ok 5-10 minut.

    Warstwa waniliowa i kawowa jasna

    Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę 30% i mleko, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną. Studzimy około 15 minut. Pół przygotowanej śmietanki mieszamy z kawą rozpuszczalną i wlewamy do kieliszków z ciemną kawową warstwą ( ciemna warstwa powinna stężeć , jeśli nadal jest płynna pozostawiamy ją w lodówce do zupełnego stężenia). Następnie kieliszki ponownie wkładamy do lodówki na dłużej lub do zamrażarki na krócej. Po stężeniu wyjmujemy i wlewamy warstwę waniliową i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować