Warstwowa panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warstwa kawowa ciemna:
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. kawę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z żelatyną. Wlewamy do kieliszków mniej więcej na 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub do zamrażarki na ok 5-10 minut.
Warstwa waniliowa i kawowa jasna
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę 30% i mleko, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną. Studzimy około 15 minut. Pół przygotowanej śmietanki mieszamy z kawą rozpuszczalną i wlewamy do kieliszków z ciemną kawową warstwą ( ciemna warstwa powinna stężeć , jeśli nadal jest płynna pozostawiamy ją w lodówce do zupełnego stężenia). Następnie kieliszki ponownie wkładamy do lodówki na dłużej lub do zamrażarki na krócej. Po stężeniu wyjmujemy i wlewamy warstwę waniliową i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Komentarze