Warstwowa sałatka z winogronem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie: Sałatę oczyszczamy, przekrawamy na pół i kroimy w niewielkie kawałki. Następnie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą, przyciskami talerzykiem i odkładamy na 2h do lodówki. Fetę kroimy w kostkę, przekładamy do małej miseczki. Zalewamy olejem z dodatkiem ziół prowansalskich, zaciągamy folią i też odkładamy do lodówki. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w cieniutkie piórka. Przekładamy do miski i zalewamy wodą, odkładamy do lodówki na 2h. Pomidory kroimy w kostkę i odsączamy na sitku. Paprykę kroimy od końca do ogonka w "oczka". Szynkę kroimy w grubsze plasterki, a potem w słupki. Winogrona myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki jeśli są.
Sos: W miseczce mieszamy jogurt i majonez. Czosnek przeciskamy przez praskę, doprawiamy koperkiem, oregano, papryką, solą i pieprzem. Wkładamy do lodówki żeby się schłodził.
Po upływie 2h układamy w dużej misce warstwowo składniki. Sałatę odsączamy i suszymy, dajemy na dno. Na sałatę dodajemy odsączoną fetę (najlepiej na środek), po bokach w kółko paprykę, pomidory, cebulę i szynkę. Na środku układamy winogrona. Sos możemy podać osobno lub polać sałatkę po górze. Podajemy z pieczywem.
Porady
Sałatka najlepiej prezentuje się w przeźroczystej salaterce
Komentarze