Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem

4.49 (158 ocen)

Sałatka, która łączy ze sobą słony smak ze słodkim. Nieco kontrowersyjna dla niektórych, a to wszystko przez ananasa. Jeśli ktoś woli bardziej klasyczne smaki można ananasa pominąć.

Składniki:

  • 150 g sera żółtego wędzonego
    1 szklanka kukurydzy
    300 g ananasa odsączonego z syropu
    150 g sera żółtego
    5 jajek
    2 puszki z tuńczyka w oleju
    1 cebula
    150 g majonezu
    200 g śmietany 18%
    szczypiorek

Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka warstwowa Jajko

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu oddzielić białka od żółtek. Białka zetrzeć na drobnej tarce i dodać do majonezu wymieszanego ze śmietaną. Odstawić.
    Przygotować naczynie do sałatki warstwowej o średnicy około 20 cm, może być trochę większe. Im cieńsze poszczególne warstwy tym sałatka lepsza.
  • 2. Ser wędzony zetrzeć na tarce i wysypać na samo dno. Układać kolejne warstwy sałatki, tj kukurydzę, pokrojonego w kostkę ananasa, starty ser. Rozsmarować połowę sosu majonezowego, na to odsączonego tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i resztę sosu. Na wierzch zetrzeć na drobnej tarce żółtka i posypać posiekanym, świeżym szczypiorkiem. Sałatkę najlepiej podawać po paru godzinach od przygotowania. Smacznego :)

Porady

Sos majonezowy można podzielić na trzy części i dodatkowo rozsmarować między kukurydzą a ananasem. Wtedy dolna część sałatki będzie wilgotniejsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Jajka Sałata Tuńczyk Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować