Propozycja na niedzielny obiad w gronie rodzinnym, ale nie tylko. Warkocz świetnie się prezentuje, a podany z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem grzybowym doskonale smakuje.
Warkocz z polędwicy wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę myjemy i nacinamy wzdłuż (ale nie do końca), by powstały 3 węższe. Na każdą "odnogę" nakładamy po kilka paseczków kolorowej papryki i owijamy boczkiem. Przeplatamy ze sobą tak, by powstał warkocz. Gotowy posypujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno przetartym w dłoniach rozmarynem oraz solą morską i kolorowym pieprzem.
2.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podpiekamy nasz warkocz z jednej i drugiej strony. Przyrumieniony przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym.
Komentarze