Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym produktem, „cokolwiek” w nie zawiniemy zawsze smakuje. Proponuję polędwiczki z kurczaka na ostro zawinięte w piękny warkocz
50 min
Składniki:
1 ciasto francuskie
ok ½ kg polędwiczek z kurczaka
kawałek sera typu bałkańskiego
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
sól, pieprz, tymianek, płatki chili
2 łyżeczki gęstego sosu pomidorowego, ketchupu lub pikantnej salsy
Warkocz z ciasta francuskiego z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczki podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w piórka szalotkę, drobno posiekany czosnek i papryczkę, szczyptę soli i pieprzu do smaku oraz na koniec tymianek.
Ciasto francuskie rozkładamy nacinamy jak na zdjęciu, środek smarujemy salsą układamy ostudzone mięso, na wierzch po kawałku sera i zawijamy warkocz. Wierzch ciasta smaruję woda i posypuję płatkami chili i tymiankiem.
Teraz tylko do nagrzanego piekarnika 200 °C na 35 minut.
Smakuje na ciepło i zimno najlepiej z sałatą z pomidorami z odrobina octu balsamicznego.
Komentarze