Kiedyś z mężem nie chciało nam się iść do sklepu, jako że w domu mamy dużo warzyw a w lodówce zalegało mięsko mielone wykombinowaliśmy taki oto przepis.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
ZAPIEKANKA:
- mięso mielone z indyka: 0.5 kilograma
- brokuł: 0.5 sztuki
- kalafior: 0.5 sztuki
- papryka (czerwona,zielona,żółta): 1 sztuka
- pieczarki średniej wielkości (świeże, białe): 6 sztuk
- ziemniaki srednie: 4 sztuki
- cukinia średnia: 1 sztuka
- cebula: 1 sztuka
- marchewka surowa: 1 sztuka
- mozarella tarta: 0.2 kilograma
- sól, czarny pieprz zmielony do smaku: 1 szczypta
- zioła prowansalskie około: 1 szczypta
SOS:
- śmietana 12 %: 1 opakowanie
- koperek i pietruszka świeże: 1 szczypta
- przyprawy: 1 szczypta
Wariacje mięsno-warzywne w formie zapiekanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa - ziemniaki, brokuł. kalafior,,marchewka gotujemy na parze na miękko. Kroimy na paski, talarki - jak lubimy razem z papryką, cebulą, pieczarkami i cukinią. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i zołami prowansalskimi.
2.Mięsko dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Nakładamy na warzywa. Polewamy sosem. Przykrywamy mozarellą.
3.Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15-20 min.
4.SOS:
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy trochę mąki (nie za dużo), zalewamy mlekiem, mieszamy aby nie było grudek, dodajemy trochę śmietany. Doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem, tymiankiem, cząber i świeżo posiekanego koperki i natki pietruszki (tak dla smaku i aromatu).
Komentarze