Wariacje mięsno-warzywne w formie zapiekanej

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedyś z mężem nie chciało nam się iść do sklepu, jako że w domu mamy dużo warzyw a w lodówce zalegało mięsko mielone wykombinowaliśmy taki oto przepis.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZAPIEKANKA:
    - mięso mielone z indyka: 0.5 kilograma
    - brokuł: 0.5 sztuki
    - kalafior: 0.5 sztuki
    - papryka (czerwona,zielona,żółta): 1 sztuka
    - pieczarki średniej wielkości (świeże, białe): 6 sztuk
    - ziemniaki srednie: 4 sztuki
    - cukinia średnia: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewka surowa: 1 sztuka
    - mozarella tarta: 0.2 kilograma
    - sól, czarny pieprz zmielony do smaku: 1 szczypta
    - zioła prowansalskie około: 1 szczypta
    SOS:
    - śmietana 12 %: 1 opakowanie
    - koperek i pietruszka świeże: 1 szczypta
    - przyprawy: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Wariacje mięsno-warzywne w formie zapiekanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wariacje mięsno-warzywne w formie zapiekanej 1. Warzywa - ziemniaki, brokuł. kalafior,,marchewka gotujemy na parze na miękko. Kroimy na paski, talarki - jak lubimy razem z papryką, cebulą, pieczarkami i cukinią. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i zołami prowansalskimi.
  • 2. Mięsko dusimy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Nakładamy na warzywa. Polewamy sosem. Przykrywamy mozarellą.
  • 3. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 15-20 min.
  • 4. SOS:
    Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy trochę mąki (nie za dużo), zalewamy mlekiem, mieszamy aby nie było grudek, dodajemy trochę śmietany. Doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem, tymiankiem, cząber i świeżo posiekanego koperki i natki pietruszki (tak dla smaku i aromatu).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować