Warzywny kwartet z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować sos
W garnku podgrzać śmietanę,dodać starty na grubych oczkach ser,gotować na wolnym ogniu do całkowitego jego rozpuszczenia mieszając od czasu do czasu.Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości gorącego sosu i przez sito przelać do pozostałego sosu,mieszając zagotować,doprawić ewentualnie do smaku solą.
2.Kalafior umyć,podzielić na różyczki i ugotować w wodzie z dodatkiem mleka,czosnku,soku z cytryny i przyprawionej solą do smaku. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie około 10min.Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
3.Marchew ugotować w wodzie przyprawionej solą,miodem i gałązkami melisy.
4.Wszystkie ugotowane warzywa wyjąć z wywaru,marchew pokroić część w słupki i część w talarki,bazylię posiekać.
5.Naczynie żaroodporne posmarować masłem,ułożyć na przemian połowę warzyw,posypać bazylią i polać połową sosu.Ułożyć pozostałe warzywa na przemian, zalać pozostałym sosem,ozdobić.
6.,Danie to można przygotować dzień wcześniej,wówczas należy na wierzchu ułożyć małe kawałki masła,przykryć folią aluminiową i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 190C około 15 min
7..Podawać jako danie samodzielne lub jako dodatek do pieczonego i smażonego mięsa
Komentarze