Serdecznie zapraszam na mega sycące do tego niezwykle lekkie danie.
Składniki:
2 małe cebule
1 cukinia-245 g
¼ kalarepki- 120 g
1/3 dyni makaronowej-275 g ( waga po obraniu i usunięciu miąższu)
½ czerwonej papryki-50 g
1 biała papryka-100 g
100 g kaszy kuskus ( suchej kaszy)
25 g nasion chia
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżki sosu teryaki
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy gyros
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Warzywny kociołek z kaszą kuskus i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić w średniej wielkość kostkę. Dynię i kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w dosyć sporą kostkę. Cukinię również grubo pokroić. Obie papryki w średnią kostkę pokroić.
W rondlu rozgrzać olej kokosowy i dodać do niego cebulkę. Lekko zeszklić i wrzucić dynię i kalarepkę. Podsmażyć około 2 minut.
2.Do szklanki wody dodać sos teryiaki , dobrze wymieszać i wlać do garnka. Przykryć i dusić warzywa.
3.Gdy dynia i kalarepa będzie na wpół miękka, dodać cukinię oraz papryki. W razie potrzeby wlać kolejną szklankę wody. Dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku ziołami i gyrosem,
4.dodać nasiona chia i dobrze wymieszać. Gotować całość jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia.
W między czasie kaszę zalać taką ilością wody aby poziom sięgał 2 cm ponad kaszę, u mnie to było około 250 ml. Zostawić do całkowitego wchłonięcia i ostygnięcia. Kaszę dodać do garnka, dopiero w momencie gdy i kasza i gulasz będzie zimne. Dobrze wymieszać.
Smacznego!
Komentarze