Warzywny kociołek z kaszą kuskus i nasionami chia

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na mega sycące do tego niezwykle lekkie danie.

Składniki:

  • 2 małe cebule
    1 cukinia-245 g
    ¼ kalarepki- 120 g
    1/3 dyni makaronowej-275 g ( waga po obraniu i usunięciu miąższu)
    ½ czerwonej papryki-50 g
    1 biała papryka-100 g
    100 g kaszy kuskus ( suchej kaszy)
    25 g nasion chia
    1 łyżeczka oleju kokosowego
    2 łyżki sosu teryaki
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Warzywny kociołek z kaszą kuskus i nasionami chia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2922nwe 1. Cebulę pokroić w średniej wielkość kostkę. Dynię i kalarepkę obrać ze skórki i pokroić w dosyć sporą kostkę. Cukinię również grubo pokroić. Obie papryki w średnią kostkę pokroić.
    W rondlu rozgrzać olej kokosowy i dodać do niego cebulkę. Lekko zeszklić i wrzucić dynię i kalarepkę. Podsmażyć około 2 minut.
  • image-250l3hi 2. Do szklanki wody dodać sos teryiaki , dobrze wymieszać i wlać do garnka. Przykryć i dusić warzywa.
  • image-077nbok 3. Gdy dynia i kalarepa będzie na wpół miękka, dodać cukinię oraz papryki. W razie potrzeby wlać kolejną szklankę wody. Dusić całość do miękkości. Doprawić do smaku ziołami i gyrosem,
  • image-18d46hk 4. dodać nasiona chia i dobrze wymieszać. Gotować całość jeszcze 2 minuty i zdjąć z ognia.
    W między czasie kaszę zalać taką ilością wody aby poziom sięgał 2 cm ponad kaszę, u mnie to było około 250 ml. Zostawić do całkowitego wchłonięcia i ostygnięcia. Kaszę dodać do garnka, dopiero w momencie gdy i kasza i gulasz będzie zimne. Dobrze wymieszać.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Dynia Kuskus Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować