Mój synek jest niejadkiem, dlatego aby zachęcić go do jedzenia, ciągle wymyślam coraz to nowe potrawy. Oto przepis na danie, które nie wymaga ani dużych umiejętności, ani nakładów finansowych.
Składniki:
● 1/2 kg marchewki
● 1/2 kg cebuli
● 1 duży por
● 2 pietruszki
● ziele angielskie
● liść laurowy
● sól
● pieprz
● cukier
● olej
● trochę przecieru pomidorowego
Na pulpety:
● 1/2 kg mięsa mielonego
● czosnek
● przyprawa uniwersalna
● pieprz
● natka pietruszki
● 1 jajko
Warzywny bigos z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa obieramy, myjemy
i drobno kroimy lub ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Dusimy na oleju, podlewamy
wodą, od czasu do czasu mieszamy.
Pod koniec duszenia
dodajemy ziele angielskie, liść
laurowy i doprawiamy solą,
pieprzem oraz odrobiną cukru.
Gdy warzywa będą już zupełnie
miękkie, dodajemy trochę
przecieru pomidorowego.
2.Z mielonego mięsa z przyprawami
wyrabiamy masę jak
na kotlety mielone. Formujemy
z niej małe pulpeciki i smażymy
na oleju na rumiano (nie
panierujemy).
3.Gotowe pulpeciki wrzucamy
do warzywnego bigosu i odstawiamy
do przegryzienia.
Komentarze