Warzywno-mięsny tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tort naleśnikowy z farszem warzywnym, z dodatkiem mielonego mięsa z szynki. Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu, na pewno zachwyci całą rodzinę.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    -2 jaja
    -2 szklanki mąki pszennej
    -1 szklanka mleka
    -1 łyżka oleju rzepakowego+kilka kropel do pierwszego smażenia
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/2 szklanki wody gazowanej

    Farsz:
    -300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    -2 średnie marchewki
    -1 cebula biała
    -1 cebula czerwona
    -1 duża pietruszka
    -1 średni por
    -1 mały seler
    -3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -1/2 łyżeczki papryki ostrej
    -2 łyżeczki czosnku granulowanego
    -1 łyżeczka majeranku
    -sól i pieprz
    -olej rzepakowy do smażenia
    -1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    -oregano suszone i oliwki do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Warzywno-mięsny tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy w głębokiej misce. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Ciasto odstawiamy na 20 minut na "odpoczynek".
  • 2 2. W tym czasie w garnku z rozgrzanym olejem podsmażamy przez 5 minut pokrojone w kostkę cebulę białą i czerwoną oraz pokrojony w plasterki por.
  • 3 3. Dodajemy starte na dużych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Podlewamy wodą i dusimy, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Gdy tak się stanie dodajemy mięso wymieszane z papryką ostrą i czosnkiem granulowanym oraz koncentrat. Dokładnie mieszamy, dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy, dusimy jeszcze chwilę aby smaki się przegryzły i zdejmujemy z ognia.
  • 4 4. Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju rzepakowego (tylko do pierwszego smażenia). Łyżką wazową nabieramy ciasto, wylewamy na patelnię, rozprowadzamy i smażymy naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Z podanych proporcji wyjdzie ok 8 naleśników.
  • 5 5. Naleśnik układamy na talerzu. Rozsmarowujemy około 2 łyżki farszu. Znów naleśnik, farsz, naleśnik, farsz i tak przygotowujemy 6-7 warstw. Górę tortu przykrywamy ostatnim naleśnikiem. Posypujemy oregano. Dekorujemy oliwkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować