Warzywne leczo z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest apetyczne, kolorowe i smaczne. To świetne danie na powitanie wiosny. Można je jeść z chlebem na kolację albo z ryżem na obiad.

Składniki:

  • ● 4 filety z kurczaka
    ● 1 duża cebula
    ● 4 pomidory
    ● 3 cukinie
    ● 6 papryk (po 2 każdego koloru: czerwona, zielona, żółta)
    ● kukurydza w puszce
    ● przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liście laurowe
    ● olej do smażenia

Warzywne leczo z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy,
    kroimy w kostkę, smażymy do
    miękkości na lekko rozgrzanym
    oleju z dodatkiem przypraw
    i liści laurowych.
  • Warzywne leczo z kurczakiem 2. Cebulę drobno kroimy. Do
    dużego garnka wlewamy 3 łyżki
    oleju i szklimy cebulkę. Papryki
    myjemy, kroimy w niezbyt
    drobną kostkę. Pomidory parzymy
    i obieramy ze skórki.
    Kroimy w kostkę (ale też dość
    grube kawałki), razem z papryką
    dodajemy do garnka z cebulą.
    Cukinie obieramy i kroimy
    na dość grube kawałki, dodajemy
    do garnka. Wsypujemy
    kukurydzę, wszystko dusimy
    do miękkości, dodając jeszcze
    trochę oleju i przyprawy.
  • 3. Miękkie mięso przekładamy
    z patelni do garnka z warzywami.
    Całość dusimy jeszcze
    około 15 minut.

Porady

● W trakcie duszenia można dodać dwa ząbki czosnku. ● Po nałożeniu na talerze (póki potrawa jest gorąca) wierzch można posypać drobno startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2008

Komentarze

Podobne przepisy