Warzywne krokiety

4.48 (191 ocen)

  • 60 min

Pyszne krokiety, bez mięsa, ale pełne warzyw:-) Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO NALEŚNIKOWE:

    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody gazowanej
    1 płaska łyżeczka soli
    1 jajko
    FARSZ:

    40 dag pieczarek
    2 pomidory
    mała cukinia
    1 papryka
    1 większy ząbek czosnku
    1 marchewka
    1 większa cebula
    kilka różeczek brokuł
    1/3 puszki kukurydzy i groszku
    DODATKOWO:

    olej do smażenia
    bułka tarta
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.48 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety Naleśniki

Warzywne krokiety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki podane na ciasto naleśnikowe mieszamy razem w misce, dokładnie mieszając, by nie było grudek. Na niewielkiej ilości oleju smażymy naleśniki na rumiano z obydwu stron.
  • 2. Z podanych warzyw przygotowujemy farsz. Marchewkę i brokuły podgotowujemy w osolonej wodzie. Pieczarki myjemy i obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Dodajemy do nich posiekaną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgotowane warzywa kroimy na mniejsze kawałki i również wrzucamy na patelnię. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość doprawiamy do smaku i zapiekamy około 5 min.
  • 3. Na każdego naleśnika układamy po około 2-3 łyżki farszu i zwijamy krokiety. Gotowe panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoto z obydwu stron. Podajemy z filiżanką ciepłego barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować