Chow Mein to tradycyjne chińskie danie, tak tradycyjne jak dla polaków... rosół. Bardzo łatwo i szybko się je przyrządza - około 10-15 minut.
15 min
Składniki:
- makaron chow mein (np. tao tao - takiego użyłam)
- średnia cebula pokrojona w paseczki
- mała marchewka pokrojona w paseczki
- 4-5 małych pokrojonych pieczarek
- 1/2 papryki pokrojona w paseczki
- sos sojowy
- kiełki (mogą być świeże lub z puszki)
- 2 cebule dymki
- Olej roślinny
- ząbek czosnku pokrojony w cienkie paski
Warzywne chow mein - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na mocno rozgrzany wok z olejem roślinnym (jeśli ktoś nie ma wok'a wystarczy w zupełności głęboka patelnia teflonowa) wrzucamy marchewkę, cebulę, czosnek i paprykę. Smażymy ciągle mieszając przez około 2-3 minuty.
2.Następnie dodaj pieczarki i smaż jeszcze przez około 2 minuty. Jeśli zaczyna się przypalać, dodaj trochę oleju.
3.Warzywa zestawiamy z ognia i wrzucamy do osobnego naczynia. Na patelnie wrzucamy kiełki (użyłam 1/2 puszki) i czekamy aż makaron będzie gotowy wtedy patelnia bądź wok wrócą z powrotem na palnik.
Makaron - zgodnie z instrukcją na opakowaniu - rozkruszamy tak, żeby miał mniej więcej długość 15 cm, następnie zalewamy wrzątkiem. Trzymamy pod przykryciem 4-5 minut.
Kiedy makaron jest gotowy odcedzamy go jak każdy inny, wrzucamy na patelnie i mieszamy z kiełkami. Ciągle mieszając dodajemy wcześniej odstawione warzywa. Niestety ten makaron ma tendencje do przywierania do patelni dlatego sugeruje jeszcze dodać trochę oleju. Tak jak pisałam wcześnie jest to dosyć tłusta potrawa.
Dodajemy około łyżkę stołową sosu sojowego, raz jeszcze dobrze mieszamy i nakładamy na talerz. Dopraw do smaku sosem sojowym lub solą.
Polecam, jest to niepowtarzalny smak prawdziwej chińskiej kuchni!
Komentarze