Warzywna zupa z tortellini i pulpecikami

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat zupy warzywnej. Nauczyła mnie ją robić moja żona.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rosół: 7 szklanek
    - mała marchew (pokrojona w paski): 1 sztuka
    - mała pietruszka (pokrojona w paski): 1 sztuka
    - mały seler (pokrojony w paski): 1 sztuka
    - papryka (pokrojona w paski): 0.5 sztuki
    - kukurydza z puszki: 0.25 szklanki
    - groszek konserwowy: 0.25 szklanki
    - czerwona fasola: 0.25 szklanki
    - mała cebula posiekana: 1 sztuka
    - pieczarki: 10 dekagramów
    - sos do spaghetti (możne też być sos ze sloika): 1 opakowanie
    - czosnek: 1 ząbek
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - słodka papryka: 0.5 łyżeczki
    - ostra papryka (wedle uznania): 1 szczypta

    - mięso mielone chude: 250 gramów
    - tortellini (mniej lub więcej wedle upodobania): 0.25 opakowania
    - posiekana zielenina: 2 łyżki

Warzywna zupa z tortellini i pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać rosół do garnka i włożyć włoszczyznę i czosnek, gotować do miękkości.
    Na oleju podsmażyć pokrojone pieczarki z cebulą i papryką, dodać do zupy. Przyprawić. Z mięsa formować małe kuleczki i wrzucać na wywar, gotować 5 minut. Wrzucić odsączone warzywa z puszki, wsypać sos, dodać koncentrat. Na koniec wrzucić ugotowane osobno tortellini. Posypać zieleniną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy