Warzywa z łososiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

"Łosoś podany w takiej wersji smakuje i wygląda jak zamówiony w dobrej restauracji" - To słowa mojej mamy po zjedzeniu tego dania podanego przeze mnie na obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki na trzy porcje:
    - około 30 dag łososia świeżego,
    - 1/3 średniego brokuła,
    - 2 czerwone papryki,
    - 1 por biała część,
    - 4 łyżki oliwy,
    - łyżka octu winnego,
    - sok z połowy limonki,
    - sól,
    - pieprz,
    - szczypta papryki słodkiej,
    - 10 rzodkiewek,
    - 2 pomidory,
    - 7 listków sałaty,
    - liście szpinaku,
    - 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
    - 2 łyżki posiekanego szczypioru,
    - woreczek ryżu.

Warzywa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia kroimy w plastry, polewamy sokiem z limonki, solimy, pieprzymy, odstawiamy. Brokuły gotujemy na półtwardo, ryż na miękko, paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki. Następnie na 2 łyżkach oliwy smażymy paprykę, pora, 10 minut, następnie dodajemy brokuła. Łososia panierujemy mąką ze szczyptą papryki i smażymy na złoto. Na talerzu układamy listki szpinaku a na nie potrawkę brokułowo-paprykową, obok układamy porcję ryżu a na nim układamy łososia. Podajemy danie z sałatką z rzodkiewek, sałaty,
    pomidora doprawionej solą, oliwą oraz octem. Dekorujemy szczypiorkiem.

Porady

Do łososia możemy podać posiekany koperek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy