"Łosoś podany w takiej wersji smakuje i wygląda jak zamówiony w dobrej restauracji" - To słowa mojej mamy po zjedzeniu tego dania podanego przeze mnie na obiad.
50 min
Składniki:
Składniki na trzy porcje:
- około 30 dag łososia świeżego,
- 1/3 średniego brokuła,
- 2 czerwone papryki,
- 1 por biała część,
- 4 łyżki oliwy,
- łyżka octu winnego,
- sok z połowy limonki,
- sól,
- pieprz,
- szczypta papryki słodkiej,
- 10 rzodkiewek,
- 2 pomidory,
- 7 listków sałaty,
- liście szpinaku,
- 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 2 łyżki posiekanego szczypioru,
- woreczek ryżu.
Warzywa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia kroimy w plastry, polewamy sokiem z limonki, solimy, pieprzymy, odstawiamy. Brokuły gotujemy na półtwardo, ryż na miękko, paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki. Następnie na 2 łyżkach oliwy smażymy paprykę, pora, 10 minut, następnie dodajemy brokuła. Łososia panierujemy mąką ze szczyptą papryki i smażymy na złoto. Na talerzu układamy listki szpinaku a na nie potrawkę brokułowo-paprykową, obok układamy porcję ryżu a na nim układamy łososia. Podajemy danie z sałatką z rzodkiewek, sałaty,
pomidora doprawionej solą, oliwą oraz octem. Dekorujemy szczypiorkiem.
Komentarze