Warzywa z kurczakiem w cieście francuskim

4.5 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Moim głównym zajęciem jest „mamowanie” dwóm małym krasnoludkom.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 2 op. ciasta francuskiego
    ● op. mrożonego szpinaku
    ● średnia marchewka
    ● pojedynczy filet z kurczaka
    ● 1/2 szkl. kukurydzy
    ● puszka krojonych pomidorów
    ● ok. 15 dag mozzarelli
    ● 4 ząbki czosnku
    ● 2 łyżeczki masła
    ● sól, pieprz
    ● bazylia
    ● gałka muszkatołowa
    ● 2 łyżki sezamu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Zapiekanki

Warzywa z kurczakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Szpinak podsmażamy na maśle. Dodajemy połowę czosnku, sól, pieprz i gałkę. Fileta kroimy w kost-
    kę, gotujemy.
  • 2. Pomidory odparowujemy na patelni. Dodajemy resztę czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy w plastry.
  • 3. Naczynie żaroodporne (22x16 cm) lub blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy płat ciasta, nakłuwamy i posypujemy roztartą bazylią. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Wyjmujemy.
  • 4. Układamy warstwami: szpinak, marchewkę, kukurydzę, mięso, pomidory oraz mozzarellę. Przykrywamy resztą ciasta. Zwilżamy i posypujemy uprażonym sezamem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurczak Mozzarella Szpinak

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować