Warzywa z kurczakiem w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obieramy i rozgniatamy. Szpinak podsmażamy na maśle. Dodajemy połowę czosnku, sól, pieprz i gałkę. Fileta kroimy w kost-
kę, gotujemy.
2.Pomidory odparowujemy na patelni. Dodajemy resztę czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy w plastry.
3.Naczynie żaroodporne (22x16 cm) lub blachę wykładamy pergaminem. Kładziemy płat ciasta, nakłuwamy i posypujemy roztartą bazylią. Podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Wyjmujemy.
4.Układamy warstwami: szpinak, marchewkę, kukurydzę, mięso, pomidory oraz mozzarellę. Przykrywamy resztą ciasta. Zwilżamy i posypujemy uprażonym sezamem. Pieczemy ok. 35 minut w 180 °C.
Komentarze