Warzywa w cieście piwnym

4.5 (155 ocen)

Dobra przekąska np. na mecz,a podane z ryżem i sałatką mogą być jarskim daniem obiadowym

Składniki:

  • Na ciasto :
    2 jajka,
    3/4 szkl. piwa
    ok. 1 szkl. mąki pszennej
    sól, pieprz
    Warzywa :
    cebula,pieczarki,kalafior brokuł
    przyprawy do posypania:
    papryka
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ciasto piwne

Warzywa w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka mieszamy z piwem,z białek ubijamy pianę.Dodajemy do żółtek tyle mąki, aby ciasto było trochę gęściejsze od naleśnikowego. Łączymy delikatnie z pianą.
    Warzywa maczamy w cieście piwnym i smażymy na złoto z obu stron.
    Osączamy z nadmiaru tłuszczu i posypujemy ulubionymi przyprawami,może to być papryka słodka lub ostra , sól , pieprz, albo zioła co kto lubi.
    Najlepsze są na ciepło jako przekąska.
    Można podawać też jako danie obiadowe z ryżem na sypko i sałatką z pomidorów.

Porady

Z podanej ilości ciasta wychodzi dwa duże kopiaste talerze . Ja smażyłam krążki cebuli i pieczarki pokrojone w grube plastry.Zużyłam 2 duże cebule i 5 dużych pieczarek,a resztki ciasta usmażyłam jak racuszki. Malutkie pieczarki smażymy w całości,brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze różyczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować