Stir-fry to sposób przygotowania dań polegający na szybkim smażeniu. Dzięki temu potrawy są nie tylko zdrowe, bo warzywka zachowują większość swoich właściwości odżywczych, ale również proste i błyska
Warzywa stir-fry z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jeżeli używamy tofu naturalnego należy je zamarynować w sosie teriyaki lub w sosie sojowym. Tofu kroimy w kostkę zalewamy sosem i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Można również użyć gotowego tofu marynowanego, które również jest dostępne w sprzedaży
2. Paprykę kroimy w słupki, cebule i czosnek w plasterki. Groszek łuskamy z łupinek.
3. Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W tym przepisie użyłam makaronu o szerokości 5mm ala tagliatelle. Nie trzeba go gotować co dodatkowo upraszcza i skraca przygotowanie posiłku.
4. W woku lub na patelni rozgrzewany około 2 łyżek oleju słonecznikowego. Wrzucamy tofu i smażymy, aż nabierze złocisto - brązowego koloru. Następnie przekładamy podsmażone tofu do miseczki.
5. Następnie do woka wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa i smażymy przez chwilę, aby trochę zmiękły, ale nadal powinny być chrupiące i jędrne. W między czasie przyprawiamy je sosem sojowym
6. Po kilku minutach dodajemy do woka makaron oraz tofu i wszystko razem mieszamy. Następnie zdejmujemy z palnika i wykładamy na talerze lub miseczki.
7. Przed podaniem posypujemy danie kiełkami słonecznika
Komentarze