Warzywa po Marokańsku z Sosem Tahini

4.5 (145 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Proste rzeczy są najlepsze! Proponujemy orientalny, smaczny wegetariański obiad!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czerwone papryki: 3 sztuki
    - duży bakłażan: 1 sztuka
    - dymki: 6 sztuk
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - przyprawy harissa: 2 łyżki
    - tahini: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 4 łyżki
    - miety: 1 pęczek
    - kuskus: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kaszka

Warzywa po marokańsku z sosem tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 °C. Usuwamy gniazda nasienne z papryk, kroimy na kawałki razem z bakłażanami, dymkę kroimy na 2 cm kawałki. Rozkładamy warzywa na blasze, posypujemy harissą oraz oliwą z oliwek. Pieczemy przez 30 minut.

    Na sos mieszamy tahini, sok z cytryny oraz jogurt. Dodajemy posiekaną mięte i mieszamy.

    Przygotowujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu, wykładamy na niego warzywa, posypujemy posiekaną natką pietruszki, serwujemy z sosem i pitą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować