Warzywa gotowane na parze

4.5 (156 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Gotowanie na parze zapobiega utracie witamin i mikroelementów.Pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych potraw.Danie jest bardzo zdrowe.Gwarantowana pełnia smaku.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - młode ziemniaki (duże): 2 sztuki
    - fasolka szparagowa żołta: 100 gramów
    - brokuły świeże-koszyczki: 4 sztuki
    - pieczarki: 200 gramów
    - papryka czerwona (świeża): 1 sztuka
    - pomidor: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser gouda: 2 plastry

    - jogurt grecki: 3 łyżki
    - koperek świeży: 1 pęczek
    - majonez: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Warzywa gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowane na parze 1. Do urządzenia do gotowania na parze włożyć partiami ziemniaki,fasolkę szparagową i brokuły.Gotować 40 minut, brokuły 10 minut.
  • 2. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, ćwiartkę pokroić w plasterki, resztę w kostkę.Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, paprykę(kostkę) i pieczarki, posolić,przykryć,dusić 10 minut.
  • 3. Jogurt grecki wymieszać z majonezem,dodać posiekany koperek i sól, wymieszać.Wlać do miseczki,posypać koperkiem i kolorowym pieprzem.
  • danie mega warzywne 4. Ugotowane ziemniaki wydrążyć, nałożyć do nich farsz pieczarkowo- paprykowy,na wierzchu ułożyć plaster sera, posypać kolorowym pieprzem.Ułożyć na talerzu w towarzystwie fasolki szparagowej, brokuła, czerwonej papryki, pomidora.Podawać z dipem jogurtowo-koperkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować