Gotowanie na parze zapobiega utracie witamin i mikroelementów.Pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych potraw.Danie jest bardzo zdrowe.Gwarantowana pełnia smaku.
Warzywa gotowane na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do urządzenia do gotowania na parze włożyć partiami ziemniaki,fasolkę szparagową i brokuły.Gotować 40 minut, brokuły 10 minut.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę.Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, ćwiartkę pokroić w plasterki, resztę w kostkę.Na patelni z rozgrzanym olejem smażyć cebulę, po chwili dodać czosnek, paprykę(kostkę) i pieczarki, posolić,przykryć,dusić 10 minut.
3.Jogurt grecki wymieszać z majonezem,dodać posiekany koperek i sól, wymieszać.Wlać do miseczki,posypać koperkiem i kolorowym pieprzem.
4.Ugotowane ziemniaki wydrążyć, nałożyć do nich farsz pieczarkowo- paprykowy,na wierzchu ułożyć plaster sera, posypać kolorowym pieprzem.Ułożyć na talerzu w towarzystwie fasolki szparagowej, brokuła, czerwonej papryki, pomidora.Podawać z dipem jogurtowo-koperkowym.
Komentarze