Walentynkowy tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubijamy. Pod koniec partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Wsypujemy suche składniki. Tortownicę o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160-170 stopni. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przecinamy na 3-4 blaty.
2.Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie podgrzewając ją. Należy jednak uważam, by się nie zagotowała. Dobrze schładzamy w lodówce. Ubijamy jak zwykłą śmietanę kremówkę. Dodajemy kokos i mieszamy.
3.Blat nasączamy nalewką aroniową rozrobioną w wodzie, rozsmarowujemy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy w zależności od tego, ile blatów biszkoptu nam wyszło. Kremem smarujemy boki i wierzch, dekorujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Czekoladę w śmietanie możemy rozpuścić sobie dzień wcześniej.
Nalewkę aroniową możemy zastąpić innym alkoholem np. rumem.
Komentarze