Walentynkowy tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Mocno czekoladowy tort z odrobiną alkoholu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1/3 szklanki kakao
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru

    Masa:
    250 ml śmietany kremówki
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2-3 łyżki wiórków kokosowych

    Do nasączenia:
    2 łyżki nalewki aroniowej
    1/2 szklanki wody

    Do dekoracji:
    kokos
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Walentynkowy tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i kakao przesiewamy. Białka ubijamy. Pod koniec partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Dodajemy po żółtku, ubijamy. Wsypujemy suche składniki. Tortownicę o śr. 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy 35 minut w temperaturze 160-170 stopni. Pozostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Przecinamy na 3-4 blaty.
  • 2. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie podgrzewając ją. Należy jednak uważam, by się nie zagotowała. Dobrze schładzamy w lodówce. Ubijamy jak zwykłą śmietanę kremówkę. Dodajemy kokos i mieszamy.
  • 3. Blat nasączamy nalewką aroniową rozrobioną w wodzie, rozsmarowujemy warstwę kremu, przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy w zależności od tego, ile blatów biszkoptu nam wyszło. Kremem smarujemy boki i wierzch, dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Czekoladę w śmietanie możemy rozpuścić sobie dzień wcześniej. Nalewkę aroniową możemy zastąpić innym alkoholem np. rumem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować