WALENTYNKOWY TORCIK Z BEZĄ I JAGLANYMI PRALINKAMI

0 (0 ocen)

słodycz truskawek przełamany nutką goryczki płatków jaglanych. Z pewnością torcik ustrojony masą cukrową lub zabarwioną bitą śmietaną byłyby jeszcze bardziej efektowny, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:) 100 g to tylko 81 kcal

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    40 g mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki wody
    Szczypta soli
    Beza:
    3 białka
    30 g ksylitolu
    20 g mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Pralinki jaglane:
    140 g galaretki truskawkowej-waga stężonej galaretki
    30 g płatków jaglanych
    20 g dżemu malinowego
    Masa:
    300 g truskawek mrożonych
    250 g jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu
    2 łyżeczki stewie
    1/2 galaretki truskawkowej-proszek
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bezy

Walentynkowy torcik z bezą i jaglanymi pralinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cm5phh 1. Beza:
    Do miski przelać schłodzone białka, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Po łyżce dodawać ksylitom i ubijać nadal do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do szprycy i na formę wyciskać małe kleksy tworząc kształt serca. Piec w 180 st około 20-25 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić jeszcze 5 minut. Następnie wyjąc i zostawić do ostygnięcia.
  • image-1sma76r 2. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. W miseczce wymieszać mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Dodać wodę i mieszać mikserem na najniższych obrotach. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i znów mieszać mikserem do połączenia się składników. Przelać ciasto do silikonowej formy w kształcie serca. Wyrównać . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić.
  • image-1tf4rk8 3. Pralinki:
    Gotową galaretką przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać płatki jaglane i wymieszać. Dżem lekko podgrzać. Dodać do galaretki i płatków i znów wymieszać. Z przygotowanej masy formować małe pralinki.
  • image-02hb4gf 4. Ułożyć na talerzu lub tacy i wstawić do lodówki do stężenia.
  • image-17rpvip 5. Masa:
    Truskawki przełożyć do rondelka. Dodać 3-4 łyżki wody. Zagotować do rozpadnięcia wody. Zdjąć z ognia i zblendować. Do zmiksowanych ,gorących jeszcze owoców dodać proszek galaretowy i dokładnie wymieszać. Odłożyć do ostygnięcia.
    Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody. Do miski przełożyć jogurt, wymieszać ze stewią oraz rozpuszczoną żelatyną. Następnie dodać mus truskawkowy i dokładnie połączyć.
  • image-09idoux 6. Wykonanie:
    W formie ułożyć biszkopt. Wylać na niego ¾ masy truskawkowej. W masę powkładać pralinki jaglane ( jeśli są duże można przekroić na pół). Wylać resztę masy. Wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie ułożyć sercową bezę. Zostawić na całą noc w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt grecki Płatki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować