Walentynkowy sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty najlepiej suche włożyć do rozdrabniacza i zmiksować na pyłek. Dodać miękkie masło i połączyć. Wylepić spód wysokiej tortownicy o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki.
2.Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wylać do naczynia z płaską powierzchnię. Silikonowa forma do tarty idealnie do tego się nadaje. Gdy stężeje wyciąć serduszka o wysokości do 3,5cm. Wykroić też 5szt 1cm serduszek. Resztę galaretki zachować.
3.Ser na masę powinien mieć temperaturę pokojową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (1/4szkl)Dobrze zmielony ser- użyłam gotowego z wiaderka- zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksując wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić i wmieszać za pomocą łyżki w masę serową. Odrobinę masy wylać na płaską powierzchnię, tak aby można było wyciąć 5 białych serduszek.
4.Serduszka z galaretki przykleić na około do formy. Natychmiast zalać masą serową. Wstawić do lodówki.
5.Galaretkę, która została z wycinania serduszek, włożyć do małego garnka. Wsypać 1/2 łyżeczki żelatyny, cukier, wlać mus malinowy. Roztrzepać trzepaczką i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić i wylać na zastygnięty sernik. Wstawić do lodówki. Kiedy mus stężeje wyjąć sernik z formy. Cienkim ogrzanym nożem odkroić sernik od formy. Można wcześniej formę ogrzać ręcznikiem zanurzonym we wrzątku. Moja forma nie miała klamerki z boku tylko wyciągany spód.
Na sernik ułożyć 5 białych serduszek i małe serduszka z galaretki.
Smacznego!
Komentarze