Walentynkowy sernik z musem malinowym

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Delikatny i kremowy sernik z musem malinowym. Otulony serduszkami z galaretki.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • SPÓD:
    100g pokruszonych biszkoptów
    50g masła
    MASA SERNIKOWA:
    700g zmielonego twarogu
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki ekstraktu waniliowego
    2 łyżki żelatyny
    1/4 szklanki wody
    1 szklanka śmietanki kremówki 30%
    MUS MALINOWY:
    1/2 szklanki musu malinowego (bez pestek)
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki żelatyny
    1 galaretka malinowa lub truskawkowa
    1 1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Walentynkowy sernik z musem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód 1. Biszkopty najlepiej suche włożyć do rozdrabniacza i zmiksować na pyłek. Dodać miękkie masło i połączyć. Wylepić spód wysokiej tortownicy o średnicy 20cm. Wstawić do lodówki.
  • Serduszka z galaretki 2. Galaretkę rozpuścić we wrzątku i wylać do naczynia z płaską powierzchnię. Silikonowa forma do tarty idealnie do tego się nadaje. Gdy stężeje wyciąć serduszka o wysokości do 3,5cm. Wykroić też 5szt 1cm serduszek. Resztę galaretki zachować.
  • Masa sernikowa 3. Ser na masę powinien mieć temperaturę pokojową. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (1/4szkl)Dobrze zmielony ser- użyłam gotowego z wiaderka- zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksując wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić i wmieszać za pomocą łyżki w masę serową. Odrobinę masy wylać na płaską powierzchnię, tak aby można było wyciąć 5 białych serduszek.
  • Serduszka 4. Serduszka z galaretki przykleić na około do formy. Natychmiast zalać masą serową. Wstawić do lodówki.
  • Mus malinowy 5. Galaretkę, która została z wycinania serduszek, włożyć do małego garnka. Wsypać 1/2 łyżeczki żelatyny, cukier, wlać mus malinowy. Roztrzepać trzepaczką i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie doprowadzać do wrzenia. Ostudzić i wylać na zastygnięty sernik. Wstawić do lodówki. Kiedy mus stężeje wyjąć sernik z formy. Cienkim ogrzanym nożem odkroić sernik od formy. Można wcześniej formę ogrzać ręcznikiem zanurzonym we wrzątku. Moja forma nie miała klamerki z boku tylko wyciągany spód.
    Na sernik ułożyć 5 białych serduszek i małe serduszka z galaretki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować