Walentynkowy deser z ajerkoniakiem

4.5 (161 ocen)

  • 40 min

Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser z nutką słodkiego alkoholu będzie strzałem w dziesiątkę.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 galaretka cytrynowa
    400 ml słodkiej śmietanki 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    150 ml likieru jajecznego
    250 g sera mascarpone
    2 andruty
    świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
    złoty krokant do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery Andruty Wina

Walentynkowy deser z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia
  • 2. Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder,na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Owoce Pomarańcze Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować