Walentynkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wymieszaj w mikserze masło z cukrem na puszystą masę, dodaj żółtka, cukier wanilinowy, cynamon, sól i mąkę, wymieszaj wszystko razem.
2.takie ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki. ciasto powinno leżakować co najmniej godzinę, można zostawić do następnego dnia(ja tak robię)
3.rozgrzej piekarnik do 180 stopni. wyjmij jedną cześć ciasta i ja rozwałkuj na grubość ok.1 cm. wykrawaj serduszka cale i serduszka z dziurką. pamiętaj aby ich było po równo ;-)
4.ciasteczka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. piecz ok.10 minut aż do lekkiego zbrązowienia. po wykorzystaniu pierwszej części ciasta wyciągamy drugą z lodówki i postępujemy tak samo
5.upieczone ciasteczka spody smarujemy marmoladą(może tez być malinowa). ciasteczka z otworem posypujemy cukrem pudrem i nakładamy na te z marmoladą i gotowe
Komentarze