Walentynkowe bułeczki

0 (0 ocen)

Na pewno będą miłym śniadaniowym zaskoczeniem w dniu zakochanych.

Składniki:

  • 400 g mąki
    100 ml cieplej wody
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżkę cukru
    1/2 łyżeczki soli
    30 g drożdży

    jajko do smarowania
    mak, sezam, czarnuszka do posypania

Walentynkowe bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać wodę, dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
  • 2. Śmietanę lekko podgrzać, dodać olej.
  • 3. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, podrośnięte drożdże i śmietanę z tłuszczem. Wyrobić gładkie, odchodzące od dłoni ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczką i odstawić na 45 - 50 minut.
  • Formowanie 4. Wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na 10 części. Uformować tak, żeby boki były cieńsze niż środek. Przeciąć środki i przekładać jeden koniec formując kształt serduszka.
  • Z posypką 5. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem, czarnuszką lub sezamem i po 10 minutach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy