Walentynkowa pizza

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam ją na szybko gdyż nie miałam pomysłu na prezent dla męża,wyszła super zjadł całą:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500 g mąki pszennej
    - 40 g drożdży
    - 250 ml ciepłej wody
    - 100 ml ciepłego mleka
    - płaska łyżeczka soli
    - pół łyżeczki cukru
    - 3 łyżki oleju
    - zioła prowansalskie
    Farsz:
    - 4 duże cebule
    - 4 duże ogórki korniszony
    - 2 pomidorki
    - 500 g pieczarek (mogą być inne grzyby)
    - 500 g różnej wędliny ( mogą być piersi z kurczaka nawet,kiełbasa lub wędlinka)
    - 30 dkg sera żółtego
    Sos pomidorowy:
    - przecier pomidorowy
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki maggi
    - zioła prowansalskie











Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Walentynkowa pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zaczynamy od zaczynu drożdżowego.Drożdże rozdrabniamy w wysokim naczyniu z cukrem,solą,wodą i mlekiem.Odstawiamy na kilka chwil do wyrośnięcia.Do mąki wlać rozczyn z drożdży,wymieszać i zagnieść dość miękkie ciasto (jeśli będzie twarde wlać jeszcze troszkę wody) dodać olej i zioła prowansalskie i wszystko ładnie zagnieść.Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na godzinkę niech rośnie:)
  • 2. Kiedy ciasto nam rośnie zajmujemy się nadzieniem.Cebulkę obrać i pokroić w plasterki tak zwane słupki i podsmażyć żeby była mięciutka po czym odstawić do wystygnięcia.Następnie smażymy wędlinkę jaką mamy kiełbaska jak kto woli smażymy do przyrumienienia i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczarki obieramy i odgotowujemy ja dodaje łyżkę vegety,ugotowane odcedzamy i odstawiamy.
    Ogórki kroimy w słupki,pomidory w plasterki i ser trzemy na tarce z dużymi oczkami.Farsz gotowy:)
  • 3. Sos pomidorowy na pizze jest bardzo prosty przecier i wszystkie składniki mieszamy w miseczce i gotowe:)
  • 4. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy w prostokątnej formie nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.Ciasto smarujemy sosem i wykładamy farsz kolejność jest dowolna.Tak gotową pizze wkładamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stopni C. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch posypujemy startym żółtym serem.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować